perjantai 25. elokuuta 2017

Pesu ja hoitotuotteet

Seuraavaksi keskitytään hiusten hoitotuotteisiin: shampooseen ja hoitoaineeseen.
Shampoo koostuu kymmenestä erilaisesta ainesosasta: liuottimesta (vesi/aqua), pesevistä, hoitavista, kiiltoa antavista ja tuotteen ulkonäköä parantavista ainesosista, sekä sakeuttamisaineista, vaahdon stabilointiaineista, säilöntäaineista, hajusteista ja väriaineista. Edellä mainitut ainesosa voidaan jakaa kahteen erilaiseen ryhmään: puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttaviin ainesosiin ja teknisiin ominaisuuksiin, esimerkiksi tuotteen tuoksuun ja väriin vaikuttaviin ainesosiin.
Suurin aineosa shampoossa on vesi ja sillä on myös hyvin tärkeä tehtävä. Se toimii liuottimena, johon kaikki muut ainesosat sekoitetaan. Toinen tärkeä ja suuri osa shampoossa on tensidit. Ne jakautuvat niiden toimintaperiaatteiden mukaan neljään erilaiseen ryhmään ja ne muodostuvat rasvaliukoisesta hiilivetyhännästä sekä vesiliukoisesta päästä. Tensidien neljä ryhmää ovat aoniset, katioiniset, amfoteeriset ja ionittomat. 
Kuvahaun tulos haulle vesi

Jotta saavutettaisiin toivottu lopputulos on tärkeää, että osataan valita oikeanlainen shampoo. Shampoot jaetaan neljään eri ryhmään sen mukaan minkälainen sen puhdistusteho on. (Ryhmien nimet: hoito-, yleis-, syväpuhdistavat ja erikoisshampoot.) Kun sitä valitaan pitää tunnistaa millainen hiusten ja hiuspohjan laatu ja kunto on sekä jatkokäsittelyiden asettama vaatimus. Mutta pääperiaatteena pidetään sitä millainen hiusten puhdistustarve on.
Lyhyesti kuvattuna hoitoshampoo on tarkoitettu hiuksille joiden rakenne on vaurioitunut ja hiukset sekä hiuspohja on kuiva. Yleisshampoot ovat terveille ja normaaleille hiuksille sekä hiuspohjalle. Syväpuhdistavat taas sopivat niille joiden hiukset tarvitsevat voimakasta puhdistusta hiuspohjaan ja hiuksiin. Viimeisenä erikoisshampoot, jotka on tarkoitettu niille joilla esiintyy erilaisia hiuspohjan ongelmia, kuten hilseilyä.
Hoitoaine koostuu liuottimesta (vedestä/aquasta), emulgaattorista sekä hoitavista että teknisistä ainesosista.
Kuten shampoon valinnassa myös hoitoaineen valinnassa kannattaa olla huolellinen. Hoitoaineita on valmistettu, niin kuin shampoitakin, monelle erilaiselle hiukselle. Hoitoaine kannattaa valita sen mukaan onko hiuksiesi ongelmana kuivuminen, kiillottomuus, rakennevauriot vai sähköistyminen. Jos hiuksissa on esimerkiksi rakennevaurioita, silloin hoitoaineessa on pienimolekyylisiä ainesosia, jotka kulkeutuvat hiuksen kuitukerrokseen saakka paikkaamaan rakennetta.
Hiustenhoitotuotteet jaetaan neljään eri ryhmään: pika-, rakenne- ja erikoishoitoaineisiin sekä hiusvesiin. Koostumukselta pikahoitoaineet ovat emulsioita. Ennen hoitoaineen laittamista hiuksien täytyy olla pyyhekuivat, jottei vesi laimenna sen tehoa. Vaikutusaika hoitoaineella on yleensä alle minuutista muutamaan minuuttiin, jonka jälkeen se huuhdellaan pois. Rakennehoitoaineet jätetään yleensä hiuksiin eikä niitä huuhdella pois. Ne ovat olomuodoltaan vaahtomaisia tai nestemäisiä.
Erikoishoitoaineiden vaikutusaika on vielä pidempi kuin pikahoitoaineiden. Kun sitä käytetään, siihen kuuluu kampaamoissa myös rentouttava hieronta ja hoitoaineen vaikutusta tehostetaan lämmön avulla. Hiusvedet on tarkoitettu ongelmallisiin hiuspohjiin. Sitä voi lisätä päivittäin hiuspohjaan ilman erillistä hiustenpesua.
Jos hiuspohja eroaa hiusten latvoista esimerkiksi kuivuudessa voidaan käyttää kahta erilaista tuotetta.


Kuvahaun tulos haulle shampoo ja hoitoaine paul mitchell



Lähteet: Hiukset, Taina Luoma ja Marjo Oksman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti