perjantai 25. elokuuta 2017

Hiusten hoitaminen

Jotta asiakkaalle tehtäisiin hiuksiin sopivat hoidot, valittaisiin shampoo ja hoitoaine oikein, täytyy kampaajan osata arvioida missä kunnossa niin hiukset kuin itse hiuspohjakin on. 

Aloitetaan itse hiuksesta. Hius muodostuu kuolleista soluista, keratiinista. Se osa hiuksista, joka on elossa löytyy ihon alta. Tämä niin sanotusti kuollut osa hiuksista on se, jota parturi-kampaaja muokkaa asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Kuvatulos haulle hiuksen rakenne
Hiukset elävät omaa elämäänsä koko ajan. Meiltä lähtee kokoajan hiuksia, mutta meille kasvaa myös uusia. Niillä on oma elinkaari, johon kuuluu kolme eri vaihetta: angeeni- , katageeni- ja telogeenivaihe.
Angeenivaihe eli kasvuvaihe on ensimmäinen näistä kolmesta.  Karvatupessa olevat solut jakaantuvat ja työntävät keratinisoituvia soluja ylöspäin. Vaihe kestää 2-6 vuotta, mutta ihmisen ikääntyessä se lyhenee. Hius ehtii kasvaa n. 1cm yhdessä kuukaudessa ja 85-90% hiuksista on normaalisti käymässä tätä vaihetta läpi.
Katageenivaihe eli siirtymävaihe (= välivaihe = ylimenovaihe), kestää n. kaksi viikkoa. Tällöin hiusten kasvu loppuu, koska solujenkin jakaantuminen loppuu. Hius irtaantuu kasvamiselle tärkeistä verisuonista ja ravinnonlähteistä. Myös karvatuppi supistuu, hius ei kuitenkaan irtoa vielä hiuspohjasta, vaan se tarvitsee lähteäkseen mekaanista rasitusta. Hiuksista noin 1% on tässä vaiheessa.
Telogeenivaihe eli lepovaihe on viimeinen osa elinkaaresta. Vaiheen pituus on suunnilleen kahdesta kuukaudesta neljään kuukauteen. Silloin hius irtoaa kokonaan hiuspohjasta. Vaiheessa ei kuitenkaan vain lähde hiuksia vaan loppupuolella lepovaihetta uusi hius kehittyy hiusnystystä, joka aloittaa uuden kasvuvaiheen. Hiuksista 10-15% on käymässä tätä vaihetta.  

Alla näette kuvan näistä eri vaiheista.

Seuraavaksi käydään läpi hieman hiusten eri ominaisuuksia. Niiden tunnistaminen on tärkeää, koska parturi-kampaaja tulee törmäämään paljon erilaisiin hiuslaatuihin. Ne vaihtelevat erirotuisten ihmisten välillä ja erot voivat olla hyvinkin suuria.
Ihmiset on jaettu kolmeen eri etniseen ryhmään. Vaikka hiusten muoto, laatu, koko ja sen kasvun määrä sekä nopeus vaihtelevat yksilöittäin, voimme löytää joitain yleisiä eroavaisuuksia ihmisryhmien väliltä.

Ensimmäinen näistä kolmesta etnisestä ryhmästä on valkoinen eli kaukasialainen rotu. Tähän ryhmään kuuluu kaikki eurooppalaiset valkoihoiset. Kaikista ryhmistä tämän ryhmän hiuslaatu vaihtelee eniten. Esimerkiksi skandinaavien hiukset ovat läpimitaltaan ohuemmat, väriltään vaaleammat ja keskimäärin herkemmät käsittelylle kuin verrattuna vaikka eteläeurooppalaisten hiukset. Kaukasialaiset hiukset voivat vaihdella kiharan ja suoran välillä, sekä niiden pintakerros on yleensä 6-8 kerrosta. Myös hiusten väri ja muoto vaihtelevat paljon (esim. hiuksien läpimitan muoto voi vaihdella pyöreästä ovaaliin). Myös se, kuinka tiheä hiusten kasvu on, vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä minkä väriset hiukset omistaa. 
Toinen näistä ryhmistä on keltainen eli mongoloidinen rotu. Tyypillistä tälle hiuslaadulle on suorat, mustat, paksut ja vastustuskykyiset hiukset, sekä sen läpileikkauksen muoto on yleensä aina pyöreä. Tämän rodun hiukset kasvavat nopeimmin ja niiden pintakerros on paksu ja ydin suuri. Pigmentit ovat kasautuneet hajanaisesti eri kerroksiin ja ovat kooltaan suuria. Hiusten tiheys vaihtelee kuitenkin hieman esim. aasialaisten ja eurooppalaisten välillä.
Viimeinen ryhmä on negroidinen. Tälle hiuslaadulle ominaista on tiukasti kierteinen kihara ja elliptinen läpileikkauksen muoto. Negroidisen hiuksen vetolujuus on muita huonompi, se murtuu ja vaurioituu helpommin kuin kaukasialainen (, joka johtuu sen vaihtelevasta pintakerroksen paksuudesta). Hiusten väri vaihtelee ruskeasta mustaan, sillä sen pigmentit ovat kasautuneet erilaisiin ryhmiin. Negroidinen hiustenlaatu poikkeaa muista myös sen kasvunnopeuden ja hiusten tiheyden puolesta. Hius on myös hyvin kuiva ja sen suomukerros huokoistuu helposti. Koska hiustyyppi on haurasrakenteinen ja helposti halkeileva, hius ei kestä kemiallisia käsittelyitä eikä mekaanisia toimenpiteitä. Hiustyypin karvatuppi erittää voimakkaasti talia, joka levittyy hiusvarteen, tekee hiuksista vesipakoisen ja antaa hiukselle kiiltävän pinnan. 




Lähteenä: Hiukset, Taina Luoma ja Marjo Oksman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti