maanantai 1. lokakuuta 2018

Parran monet muodot

Kuten vaatteet ja hiukset, myös parta on nähnyt erilaisia muoti "villityksiä" vuosien varrella. Joskus runsas parta on ollut kaikista halutuin ja joskus taas kaikki on ajettu pois. 
Vuosien saatossa parran merkitys itsessään on muuttunut, se on ollut merkki korkeasta asemasta, viisaudesta, vanhuudesta ja miehisyydestä, mutta se on yhdistetty myös epäsiisteyteen ja eristäytymiseen.

Jo muinaisessa Egyptissä parrat olivat suuri osa aikakautta. Parta oli merkkinä jumalallisuudesta ja se kuului vain eliitille, esim. jumalat ja faaraot kuvattiin parrallisina.
Myös antiikin Kreikassa parta toimi alussa statussymbolina ja vuosien kuluessa se yhdistettiin myös filosofeihin. Miestä voitiin rangaista esimerkiksi ajamalla parta, mutta myöhemmin huomattiin, että parrattomuus oli käytännöllistä sodissa. 

Keskiajalla parrat olivat suosittuja Euroopassa, kunnes 1600-luvulla ne alkoivat lyhenemään ja suosioon nousi kapea leukaparta. Yhdysvalloissa parta palasi muotiin 1800-luvun aikana, jonka näkee esimerkiksi yhdestä Amerikan mieleenpainuvammasta presidentistä, Abraham Lincolnista. 
Samaan aikaan myös Euroopassa parta ja pulisongit palasivat muotiin. 1850-luvulla partoja näki kaikkialla, se oli merkki miehisyydestä ja terveydestä. 
Kuvahaun tulos haulle abraham lincoln

Partojen suosio laski 1920-luvulla ja niitä nähtiin enimmäkseen vain vanhemmilla miehillä (-20 ja -30-luvuilla). Vielä 1940-1950-luvuilla parta ei ollut kovin yleinen, mutta jos sellainen oli parta muistutti ns. pukinpartaa (goatee). Vaikka 1960-luvulla parrattomuus oli suosiossa, osalla näkyi silti pukinparta tai huolittelematon parta.

Kuitenkin 1970-luvun disko ja hippi kulttuuri toivat koko parran takaisin muotiin. Vuosikymmenen päätyttyä miehet alkoivat pitää jälleen siistiä pois ajettua partaa, mutta saattoivat jättää viikset (koko partaa ei kuitenkaan enää nähty). 

Kuvahaun tulos haulle 70s beard

1990-luvulla eri bändien noustessa suosioon, nähtiin hyvin vaihtelevan näköisiä partoja, esim. sänki, pukinparta ja "soul patches". 
Kuvahaun tulos haulle kurt cobain 1990

2000-luvun alussa partoja edelleen nähtiin muodissa, mutta ne eivät enää olleet niin huolitellun näköisiä. Julkisuuden ihmisillä nähtiin paljon esimerkiksi pukinparran ja huolittelematon parran yhdistelmiä. 
Kuvahaun tulos haulle keanu reeves

Kuvahaun tulos haulle colin farrell 2000

Tänä päivänä parrat ovat edelleen muodissa ja ne ovat nyt vahvempia kuin koskaan ennen. Katukuvassa kaikista yleisimmät mallit ovat keskipitkä kokoparta, lyhyt sänkiparta yhdistettynä tuuheisiin viiksiin, raskas sänkiparta ja tyylitellyt viikset jotka yhdistyvät pukinpartaan. 
Kuvahaun tulos haulle parta 2018
Kuvahaun tulos haulle parta 2018
Aiheeseen liittyvä kuva
Se pitääkö partaa, viiksiä tms. riippuu muodin lisäksi myös muista seikoista, kuten parran kasvusta (kasvaako se vai ei), laiskuudesta (jaksaako partaa ajaa) tai henkilökohtaisista syistä (haluaako peittää parralla kenties jotain tai luoda "särmikkyyttä" omiin kasvon piirteisiin).


Lähteet kuviin ja tietoihin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti